2012 metų rugsėjo 15 dieną, vynuogininkų asociacijos nariai degustavo savo užaugintas vynuoges, pas vieną iš asociacijos narių, Ramūno Pilvelio vynuogyne. Degustuojamos buvo visos suneštinės vynuogės, o vertinamos tik veislinės, žinomos uogos. Vienos uogos buvo augintos šiltnamyje, kitos – lauke po atviru dangumi. Vertinant uogas buvo atliekama uogų saldumo ir rūgštingumo analizė.

P1050696

Cukraus kiekis nustatytas refraktometro pagalba. Deja, bet skirtingos šalys neturi vieningos sulčių tankio matavimo skalės, kiekviena jų turi savo pagrįstai paskaičiuotas matavimo skales. Prancūzai ir Australai matuoja Baumé skalėje, Amerikiečiai – BRIX, Italai – BABO, Austrai – Klosterneuburger (KMV), Vokiečiai – Oe (Oechsle) laipsniu. Visomis šiomis skalėmis matuojamas sulčių klampumas lyginant su vandens turiniu. Skirtumas tarp vandens ir matuojamų sulčių tankio ir sudaro cukraus kiekį sultyse. Susitikimo metu nutarėme, kad Lietuvoje naudosime BRIX skalę.

Uogų rūgštingumas nustatytas matuojant uogų sulčių bendrąją rūgščių kiekį, pagal pH skalę, naudojant elektroninį pH matavimo prietaisą. Kuo uogos rūgštesnės tuo pH mažesnis, ir atvirkščiai, kuo uogos mažiau rūgščios tuo pH yra didesnis.

Vynuogė BRIX Bendroji rūgštis, pH
Solaris 19,5 3,4
Kišmiš unikalnij 17,5 3,5
Juodupė 16 4,12
Irinka 15,5 3,99
Rondo 14,9 3,38
Edelweiss 14,8 4,01
Vilaris 14,4 3,58
Regent 12,6 3,65
Derlingoji 12,5 4,34
Lora 12,2 4,1
Keša-1 12,2 3,88

Reikia atkreipti dėmesį, kad kai kurios uogos, šiuo bandymo laikotarpiu dar nepilnai sunokusios, todėl galėjo neatspindėti galutinės savo vertės. Vegetacijos laikotarpiu rūgštys transformuojasi į cukrų, t.y. didėjant cukringumui, mažėja rūgščių kiekis. Kai vynuogių uogose lieka tinkamas cukraus ir rūgščių santykis, vynuogės būna pasiruošę derliaus nuėmimui.

Desertinės vynuogės yra tos kurios kurių uogų žievelė yra traški, lengvai atkandama, mažiau sultinga, o vyninių vynuogių žievelė kandant nuslysta, o pati uoga lieka slidi, labai sultinga. Vynui pasigaminti priklausomai nuo rūšies, baltas ar raudonas, pH turi būti tarp 3,5 ir 3,9 pH, o desertinės turėtų būti virš 4. Desertinės vynuogės turėtų būti mažiau saldesnės nei vyninės, kitu atveju tokių uogų daug nesuvalgysi. Vyninių vynuogių sulčių tankis patartina, kad būtų virš 19 BRIX, o desertinėms užtenka tarp 15-16 BRIX.

Vynuogininkų asociacijos vardu,
Ramūnas Pilvelis
Ramunas.pilvelis@vitis.lt

No responses yet

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.